Skip to content

Recension av NordVPN

NordVPN är en utmärkt VPN-tjänst

NordVPN är en av världens absolut största VPN-leverantörer på marknaden. Bolaget grundades 2012 av fyra stycken barndomsvänner som älskade att bygga teknik och sysslar med programmering. NordVPN levererar idag sina tjänster till över 12 milj människor världen över. De har i skrivande stund (maj 2020) totalt 5795 servrar i 59 olika länder och gör med sin storlek skäl till att absolut granskas som ”marknadens ledande aktör” inom VPN tjänster. De har även speciella servrar för just streaming, torrent/fildening och extra säkerhet med något som kallas för ”double VPN”.

  • Officiella Torrentservrar: Ja, de har servrar som enbart är till för P2P (peer-to-peer)
  • Streama film på: Netflix, HBO, Cmore, Viaplay, SVT Play, Amazon Prime, Disney+, Hulu, Showtime m. fl.
  • Stöd för följande enheter: Windows, macOS, Linux, Android, iOS, BlackBerry, Routers, Raspberry Pi, Android TV, Chrome, Firefox
  • Policy för dataloggar: Mycket strikt policy att inte spara några loggar
  • Antal enheter samtidigt: Du kan använda din VPN på upp till sex stycken enheter samtidigt.

Nackdelar med NordVPN

  • Accepterar inte Paypal som betalsätt

Streaming – Fungerar det att streama film med NordVPN?

Svaret är JA. NordVPN är ett praktiskt taget toppen val om du önskar använda din VPN för att kunna streama film. Vi har testat tjänster som Netflix, HBO, Cmore, Viaplay, SVT play, Amazon Prime, Disney+ och många fler. Det fungerar alldeles utmärkt att komma åt deras innehåll med NordVPN’s VPN tunnel. Perfekt för dig som ska resa utomlands och vill kolla på dina favoritserier även därifrån. Vi har även provat att ansluta till en amerikansk server och kommer då åt innehållet på amerikanska Netflix som är ett stort intressant område för de som vill följa många serier som släpps där i förväg.

NordVPN har en tjänst i sin VPN tunnel som heter SmartPlay som är till för att kunna ta sig förbi geografiska begränsningar som annars kan uppstå vid användning av många andra typer av VPN-tjänster.

Läs mer: Jämför alla VPN-tjänster som är billiga på startsidan.

Enheter – Fungerar NordVPN på min enhet?

När NordVPN säger att deras VPN tjänst funkar till din enhet så skojar de verkligen inte. NordVPN har stöd för allt ifrån en iPhone till en router eller Linuxdator.

Använder du te.x. Mac OS eller Windows så finns det supersmidiga appar att ladda ner för att snabbt och enkelt komma igång med din VPN tunnel. Det finns även tillägg i webbläsare på Google Chrome och Firefox. Dock får du tänka på att vid enbart användning av tilläggen i webbläsaren så får du tillgång till en Proxy men inte full användning som när du installerat klienten och har en VPN tunnel genom deras OpenVPN.

Driftsäkerhet – Vad har NordVPN för servrar?

NordVPN har i skrivande stund (maj 2020) totalt 5795 servrar fördelat i 59 olika länder. Detta gör de till en enorm leverantör av VPN-tunnlar och i NordVPN’s användarvillkor så garanterar de hela 99% upptid på sina servrar. NordVPN har gjort det smart, de har delat upp sina servrar där de används för olika ändamål. De har speciella servrar för bl.a. P2P (fildelning/nerladdning av torrents) och för streaming. Detta för att inte belasta de servrar där folk vardagssurfar eller arbetar på sin VPN tunnel.

Fildelning / Torrents – Fungerar det att fildela med NordVPN?

NordVPN har som ovan nämnt specifika servrar som är avsedda för just P2P (torrents). Det finns totalt 4600+ servrar fördelat på 48 länder som är avsedda för detta ändamål. Du kommer enkelt åt dessa servrar i vänsterspalten i programmet där fliken heter ”P2P”, därefter väljer du bara ditt land som du önskar använda som GEO-position.

Sammanfattningsvis så har NordVPN en mycket bra lösning för fildelning och torrents med specifika servrar för ändamålet med hög hastighet. Detta gör NordVPN till en av de aktörerna i överkant när det kommer till fildelning.

Säkerhet – Är NordVPN säkra?

NordVPN har gjort ett mycket bra jobb med att bevara sitt rykte och inga stora skandaler kring säkerheten har dykt upp sedan starten 2012. De har som vi talat om ovan mycket bra servrar för streaming och torrents / fildelning. Nedan ska vi gå igenom lite mer kring loggar och kryptering.

Spara NordVPN loggar?

Svaret är enkelt, NEJ! Deras officiella plats för företaget är i landet Panama, vilket är långt ifrån Fourteen-eyes-övervakningen som alla oroar sig och är rädda för. Detta är något som är otroligt viktigt när det kommer till integritet då länder som innefattas av Fourteen-eyes-övervakningen ständigt utsätts för massiva spionage från myndigheter och då även innefattas av lagar som kräver att de sparar loggar under en viss period. Så är alltså inte fallet med NordVPN, de behöver i Panama enligt lag inte lagra några som helst loggar.

Kryptering

En stark kryptering är A och O när det gäller VPN. NordVPN kan här garantera dig att du kan surfa säkert utan att behöva ha ont i magen över krypteringen i alla fall. Som kund hos NordVPN så har du en AES-256 bits kryptering med OpenVPN som protokoll. Mer specifikt så kallas krypteringen AES-256-CBC och den ihop med OpenVPN är en av de mest säkra kombinationer som går att uppnå vad gäller kryptering.

Vi kan med andra ord säga: JA, NordVPN’s kryptering är säker.

Support – Hur kan man kontakta NordVPN?

NordVPN erbjuder både livechatt och mail via deras kontaktformulär på hemsidan. Livechatten är något som vi är mycket nöjda med. Vi råkade ut för ett strul vid installation och konfigurering på en Apple-TV och snabbt så hade vi en person i andra änden på chatten som vänligen hjälpte oss på mycket bra engelska. De har även chattsupport 24/7, vilket är något som jag som användare värdesätter mycket högt.

Pris & Värde – Vad kostar NordVPN?

Som vi presenterat ovan så har OpenVPN en rad fördelar och är trots allt enligt oss och många andra världens just nu främsta och bästa VPN leverantör 2020. Det borde göra att de också är dyrast, eller? NEJ, faktum är att de inte är det. Ska man välja enbart en månad så är de absolut inte billigast på marknaden, men något som gör tjänsten enormt prisvänlig är deras längre prisplaner som vi starkt rekommenderar, där det på sista raden blir en väldigt kraftig procentuell rabatt. NordVPN är ett mycket prisvänlig alternativ sett till vad man faktiskt får.

NordVPN har återkommande rabatterbjudanden och kampanjer men deras prisplan ser ut som följer i skrivande stund:

  • 1 månad: 10.64 €
  • 12 månader: 6.22 €/mån
  • 24 månader: 4.44 €/mån
  • 36 månader: 3.11 €/mån

Pengarna tillbaka-garanti: Ja. NordVPN erbjuder 30 dagars pengarna tillbaka-garanti om du inte är nöjd under de 30 första dagarna av din prenumeration på deras tjänst.
Betalsätt: Alla vanliga kredit och betalkort (Visa, MasterCard, American Express, Discover) och andra plattformar som Alipay, GiroPay, SOFORT, Bitcoins.

VIKTIGT: Du går tyvärr inte att betala med Paypal.