Har du också saknat att kunna följa din favoritserie när du befinner dig utomlands? Jag också! Faktum är att varken du eller jag är ensamma om den känslan heller. Vi som är i branschen får ofta frågan i våra privatliv om hur man kan titta på svensk TV utomlands, finns det något sätt? 

Hänger du inte med om vad vi pratar om? Faktum är att prenumererar du på SVT-Play, TV4-play, Viaplay eller Cmore så kan du inte titta på dina serier var du vill, rent geografiskt i världen, trots att du prenumererar och betalar för det.

I deras allmänna villkor så framgår det också att du godkänner att du enbart kan komma åt innehållet ifrån vissa geografiska ramar, främst i Sverige. Detta pga att de av upphovsrättsliga skäl bara äger rätten för att distribuera innehållet på den svenska marknaden och därför kan du inte kolla på din favoritserie i te.x. Turkiet. Detta pga att där kan det vara en annan streamingtjänst som distribuerar och äger rätten för att sända just din favoritserie i Turkiet. 

Hur kan de veta var jag befinner mig?

Här kikar streamingjättarna på din elektroniska identitet, mer enkelt förklarat din IP-adress. Den avslöjar i vilket land som du befinner dig och därmed kan de begränsa dig access till innehållet. 

Det finns idag listor över alla svenska IP-adresser och finns då inte din IP-adress som du försöker besöka sidan med på denna lista så blir du inte välkommen att accessa innehållet.

Kan jag titta på svensk TV utomlands?

Svaret är enkelt, JA! Det finns tack och lov (som du säker listat ut vid det här laget) en lösning på problemet. Har du klickat dig såhär långt och vet vad en VPN-tjänst så har du också hängt med i att det går att med hjälp av en VPN-tjänst tilldelas en svensk IP-adress som då finns med på listan och du kan därmed komma åt innehållet igen, precis som om du satt hemma i soffan i Malmö. 

Läs mer: De billigaste och bästa VPN-tjänsterna just nu!

Det som du behöver är en VPN-tjänst som erbjuder IP-adresser i just Sverige, vi har valt att enbart lista leverantörer som har IP-adresser i just Sverige, av förklarliga skälet att vi skriver dessa guidar för svenska besökare. 

Dock så listar vi även vilka andra länder som VPN-leverantören har IP-adresser i, detta pga. att vi vet att det finns stor efterfrågan på att tex komma åt amerikanska Netflix för att kunna se släppta avsnitt på serier som släppt tidigare i USA än i Sverige. 

Med hjälp av en VPN-tjänst så ansluter du via en virtuell, krypterad tunnel. Att förklara det enkelt så kan det jämföras med att du skulle ansluta med hjälp av fjärrstyrningsprogram till en svensk dator, för att sedan via den datorn surfa in på SVT-play, när du då loggar in så gör du ju det via den svenska datorn.

VPN-tunneln blir helt enkelt en mellanhand, där din trafik även krypteras och du är därmed anonym.